تماتیک ترین کاری که در جشنوارهء امسال شنیدم هیس دخترها فریاد نمی زنند

ساختهء کارن همایون فر بود. موسیقی که لحظات بسیار خوبی را دارد و به معنای

کلاسیکش موسیقی متن فیلم است. یک تم اصلی دارد که قطعات دیگر از

دل آن بسط و گسترش پیدا کرده اند . . .

تماتیک ترین کاری که در جشنوارهء امسال شنیدم هیس دخترها فریاد نمی زنند ساختهء کارن همایون فر بود. موسیقی که لحظات بسیار خوبی را دارد و به معنای کلاسیکش موسیقی متن فیلم است. یک تم اصلی دارد که قطعات دیگر از دل آن بسط و گسترش پیدا کرده اند. هرگز ارتباط آهنگساز با آن تم اصلی قطع نشده مگر به ضرورت سکانس های فیلم. مثل سکانس های تهدید های مراد یا تعقیب و گریز در بندر.

همایون فر برای فیلمی که قصد ندارد یک ملودرام اشک انگیز باشد، موسیقی از جنس خودش نوشته. موسیقی این فیلم حجم بسیار بالایی دارد و در اغلب صحنه های حضور موج گونه ای دارد. می رود و می آید، اوج می گیرد و پایین می آید، اما هست. موسیقی هیس. قرار نیست که کمک به اشک انگیز شدن و سانتی مانتال شدن آن بکند بلکه بیشتر موسیقی است که به لایه های عمیق تر درد و رنج شخصیت اصلی قصه "شیرین" پرداخته. تم اصلی موسیقی برای شخصیت اصلی و فریادهای فروخورده ای که او طی این سال ها داشته است نوشته شده. از این حیث ما با اثر موسیقایی شخصیت پردازانه ای طرف هستیم که خیلی کاری به موقعیت های مختلفی که در فیلم از آنها صحبت می شود ندارد. تنها دغدغه ای که این موسیقی دارد، شیرین است و در هر حالتی افکار و دلشو ره ها و سرنوشت او را دنبال می کند. همین می شود که در صحنهء پایانی که شیرین بالاخره در راه رفتن پای چوبهء دار فریاد می کشد، موسیقی صدایش را به سقف آسمان نمی چسباند، بلکه برعکس به همان روال عادی اوج و فرودهایی که دارد می پردازد. آنقدر آهنگساز گوش شنونده اش را با حرف های نگفتهء شخصیت اصلی پر کرده است و آنقدر در طول فیلم سعی کرده که به این فرض اولیه پایبند باشد که گوش مخاطب کاملا برای شنیدن فریاد شیرین آماده شده است. چنین برخوردی را در صحنهء گریهء رقت آور شیرین هم می بینیم. موسیقی کاملا قطع می شود تا صدای گریهء او شنیده شود.

اگر از این زاویه به موسیقی هیس. نگاه کنیم، با یک مهندسی موسیقایی مواجه می شویم، چه از نظر انتخاب سکانس ها و چه از نظر اوج های موسیقایی. شاید هر آهنگساز دیگری بود، اصرار به گنجاندن موسیقی اش در صحنه های احساسی فیلم هم داشت و برای گرفتن قطره اشکی، دست به هرکاری می زد. از این حیث موسیقی هیس. اثری است قابل احترام.

با این حال موسیقی این فیلم می توانست تم قوی تر، زیباتر و بیادماندنی تری داشته باشد. در این صورت شک ندارم که قابلیت ماندگاری بالایی پیدا می کرد. اما ظاهرا تکنیک به احساس چربیده و نتیجه اش همین موسیقی ای شده که می شنوید. به هر روی خوشحالم که موسیقی هیس. کاندید دریافت سیمرغ بلورین بهترین موسیقی فیلم شد، چرا که از میان آثاری که در جشنوارهء امسال شنیدم یکی از بهترین ها بود.

لینک منبع

نگاهی به موسیقی فیلم هیس دخترها فریاد نمی‌زنند

محمد اصفهانی : ساحت امام حسین(ع) مقدس است؛ با هر موسیقی آن را تنزل ندهید

موسیقی ,فیلم ,اصلی ,فریاد ,شیرین ,کرده ,شخصیت اصلی ,امسال شنیدم ,دخترها فریاد ,جشنوارهء امسال ,قطعات دیگر ,جشنوارهء امسال شنیدم ,معنای کلاسیکش موسیقی
مشخصات